DRET I CINEMA

DRET I CINEMA

462563350_b3ff7b5fbc

La present entrada al blog, la vull dedicar exclusivament al temps de lleure ara que s’acosten les vacances d’estiu, i hom pot gaudir més de les seves aficions, com és a títol personal el cinema.

M’agradaria fer una petita pinzellada a aquelles pel·lícules dedicades al món del dret o a l’exercici de l’advocacia, que de sempre han despertat el meu interès per a la nostre professió.

Breument repassaré les 10 pel·lícules de tots els temps i gèneres que m’han acompanyat en la meva vida professional i que m’han fet gaudir, tant del dret com el cinema, esperant que si en teniu l’oportunitat les gaudiu també:

1.- TO KILL A MOCKINGBIRD.- (MATAR A UN RUISEÑOR)

Pel·lícula basada en la novel·la de la escriptora nord americana Harper Lee que li va proporcionar el prestigiós premi Pulitzer.

La base d’aquesta pel·lícula des d’un caire jurídic és sens dubte l’injustícia racial i la destrucció de l’innocència.

La pel·lícula passa en un context històric similar al que estem vivint en l’actualitat, l’època de la Gran Depressió nord-americana, concretament en una comunitat tancada del sud dels Estats Units.

La trama es desenvolupa a través de la brillant defensa que fa l’advocat Atticus Finch (Gregory Peck), respecte al seu client, un home negre acusat de violar a una dona blanca.

Tot i que la innocència de l’acusat resulta evident, el veredicte de culpabilitat és tan previsible que ningú vol agafar el cas, excepte Atticus Finch.

Aquesta aferrissada defensa d’una causa justa li farà patir enemistats al poble sureny, però alhora li permetrà guanyar-se el respecte dels seus fills.

2.- ANATOMY OF A MURDER.- (ANATOMIA DE UN ASESINATO)

La trama de la pel·lícula es desenvolupa en una petita ciutat de l’oest nord americà, on un home és acusat de matar a l’agressor sexual de la seva muller, la provocativa Laura Manion interpretada per Lee Remick.

Cal destacar de la pel·lícula la brillant feina que com a advocat (i actor) desenvolupa James Stewart, qui juntament amb jurat, fiscal i jutge, hauran de decidir el destí d’un home acusat de cometre assassinat en primer grau.

A mesura que es desenvolupa la trama, surten a relluir histories personals dels implicats així com qüestions morals de l’època i de la zona concreta de tarannà retrògrad com és una petita localitat de l’oest americà.

És molt interessant veure com quan a l’advocat se li posa tot en contra, aconsegueix mica en mica donar la volta a la situació

3.- THE VEREDICT (VEREDICTO FINAL)

Sense cap mena de dubte aquesta és una de les obres mestres d’en Paul Newman qui interpreta l’historia d’un advocat en hores baixes, enganxat a la beguda que subsisteix a base de petits casos intranscendents, fins que un antic soci seu li cedeix un cas inconclús relatiu a una negligència medica.

És a partir d’aquest moment que Frank Galvin (Paul Newman), iniciarà dues lluites, una jurídica per tal de resoldre el cas en pro dels interessos dels familiars de la víctima, tot i les múltiples pressions i ofertes de pacte a fi de que la negligència comesa per part de l’hospital no surti a la llum, i una altre personal per tornar-se a convertir en un advocat d’elit allunyat de la beguda.

4.- TWELVE ANGRY MEN (12 HOMBRES SIN PIEDAD)

De totes les pel·lícules que apunto en la present entrada, aquesta la destacaria especialment per la interpretació magistral dels seus actors, membres d’un jurat que han de decidir sobre la innocència o culpabilitat d’un acusat d’homicidi.

Tot i que la major part de la pel·lícula passa en un sol ambient, la sala on el jurat ha de deliberar sobre el veredicte, la dinàmica de la narració et deixa totalment intrigat i enganxat a la cadira.

Impacta veure com el sentit del veredicte, i amb ell la vida del acusat (doncs la pena prevista és la mort), fluctua d’un sentit a un altre, passant d’un clamorós 11 contra 1 a un resultat de caire ben diferent.

La persona imputada és un jove acusat d’assassinar al seu propi pare, qui veurà com la seva vida depèn de la decisió final de 12 homes els quals alhora de deliberar no només apliquen criteris objectius si no que es deixen portar per prejudicis propis alhora de decidir.

5.- CAPE FEAR.- (EL CABO DEL MIEDO)

Aquest clàssic que de ben segur la majoria de vosaltres ja heu vist, tracta de la evolució d’en Max Cady, un home de mala vida que acaba de passar catorze any a presó acusat de violar i colpejar a una menor.

Durant aquests catorze anys Max Cady entrena cos i ment, aprenent a llegir fins arribar a treure’s la carrera de dret, autodefensant-se i aconseguint sortir de la presó.

La part fosca comença quan un cop fora del centre correccional, decideix dedicar la seva existència a destrossar la vida del seu antic advocat i de la seva família, per considerar que no va fer tot el possible per ajudar-lo quan va ser jutjat.

A destacar l’escena on Max Cady persegueix al seu antic lletrat dalt del vaixell d’aquest, entonant la mítica paraula (que de ben segur a molts companys com a mi ens han dit):  “Abogaaaadoooo…”

6.- ADAM’S RIB.- (LA COSTILLA DE ADAN)

De les 10 pel·lícules que destaco, aquesta potser sigui la més lleugera doncs es tracta d’una comèdia on Amanda Bonner (Katharine Hepburn) haurà de defensar un cas de violència de gènere on una dona és acusada d’intentar assassinar al seu marit infidel.

La trama es complica quan el marit de Katharine Hepburn, Adam (Spencer Tracy), es designat com a fiscal per al judici.

Cal fer esment que Hepburn i Tracy, foren parella a la vida real, cosa que dona un punt peculiar a la pel·lícula.

Es tracta d’una comèdia àgil i entretinguda que posa de relleu la doble moral patriarcal i el tracte preferencial que es donava a l’home de l’època en casos d’infidelitat, convertint-se doncs en un veritable al·legat a l’igualtat de la dona.

7.- UN CRIME AU PARADIS.- (UN CRIMEN EN EL PARAISO)

La present pel·lícula, a nivell personal crec que és una de les comèdies més brillants del cinema, i tracta d’un matrimoni de pagesos de la campanya francesa que tan sols tenen en comú el fet de que s’odien a mort.

L’historia, de forma increïble, explica com el marit decideix visitar a un advocat de gran reputació per tal d’explicar-li que ha posat fi a la vida de la seva dona (fet que s’inventa totalment).

L’advocat Maurice Jacquard, li demana que li expliqui els detalls de tan terrible (i fals) crim, tot interrompin-lo durant el transcurs de la historia a fi de donar-li detalls de com ho hauria d’haver fet per quedar impune.

Al final el camperol obté del seu advocat la recepta del crim perfecte…o no?

8.- IN THE NAME OF THE FATHER.- (EN EL NOMBRE DEL PADRE)

La història narra la vida d’un lladre de poca monta de Belfast, Gerry Conlon (Daniel Day-Lewis) qui es sorprès en mig d’un robatori de plom quan les forces de seguretat entren amb vehicles blindats i el detenen, fet que provoca una revolta al barri.

A partir d’aquí, preocupats de que l’IRA prengui represàlies en l’assumpte contra ell per haver instigat involuntàriament la revolta, la seva família decideix enviar-lo a Londres per mantenir-lo allunyat dels problemes.

A Londres inicia una vida sòrdida enganxat als mals ambients i a les drogues, fins que la violència es torna a creuar involuntàriament en el seu camí quan un artefacte explosiona en un pub causant cinc víctimes mortals entre les quals quatre soldats

Davant d’aquests fets ell decideix tornar a casa seva fet que provoca que la casa de la seva família sigui assaltada per l’exèrcit detenint-lo i extraditant-lo al a Gran Bretanya on són torturats fins a signar una confessió dels fets.

La historia pren el seu gir més important quan el pare es dirigeix a Londres, i també és detingut acusat de ser l’instigador de la matança del pub, condemnant al pare i al fill a llargues penes de presó.

La trama continua a la presó on coincideixen amb l’autèntic responsable de la matança qui estant pres per altres delictes, comença una revolta calant foc a un dels guàrdies, qui finalment és salvat per Gerry

Finalment el cas és defensat per una lletrada compromesa amb la causa qui desprès d’investigar descobreix que la policia ha falsejat les proves de l’acusació fet que condueix a la retirada dels càrrecs i a l’alliberació d’en Gerry i dels seus parents empresonats injustament.

9.- THE FIRM.- (LA TAPADERA)

Mitch McDeere (Tom Cruise) és un jove advocat qui degut a la seva més que brillant trajectòria en els estudis de dret, és contractat per un despatx d’advocats de Memphis.

Ell i la seva dona es traslladaran a aquesta nova ciutat i es deixaran seduir per les comoditats que la nova feina els hi ofereix, tot i això, amb el transcurs del temps, el jove i brillant advocat se’n adonarà de que el despatx que tant admirava es financía través de negocis tèrbols.

Mitch McDeere, home honrat de fermes conviccions posarà aquest fet en coneixement del socis del despatx, els quals intentaran fer-lo callar per tots els mitjans en una trepidants successió de fets.

10.- PRIMAL FEAR.- (LAS DOS CARAS DE LA VERDAD)

Per últim, destacaria la primera pel·lícula d’Edward Norton, que li va valer la nominació a un Oscar com a millor actor secundari.

“Primal Fear”, o “Las dos caras de la verdad”, tracta de la defensa presentada per Martin Vail (Richard Gere), un ambiciós advocat de Chicago, qui no te cap mena d’escrúpols alhora d’agafar qualsevol cas per tal de sortir als mitjans de comunicació.

Aquest afany l’impulsa a acceptar un cas que aparentment resulta impossible de guanyar, com és l’assassinat del Bisbe de Chicago per part d’un escolà, Aaron, interpretat magistralment per Edward Norton.

Tot i que les proves resulten irrefutables, doncs l’escolà és atrapat a l’escena del crim, aquest desenvolupa una doble personalitat durant el transcurs del judici creant dos mons paral·lels que es creuen entre ells amb un resultat totalment inesperat, fent d’aquesta pel·lícula, una obra que no us podeu perdre.

Joan Miró Ariza

Col. ICAM 1.107