Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/wwwroque/public_html/wp-content/themes/dante/swift-framework/sf-content-display/sf-page-heading.php on line 59

Drets dels passatgers a l’aeroport

Drets dels passatgers a l’aeroport

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/wwwroque/public_html/wp-content/themes/dante/swift-framework/sf-content-display/sf-post-formats.php on line 76

S’apropa l’estiu i el trànsit a l’aeroport està a la cantonada. Les vagues, els retards i conseqüentment les queixes dels passatgers enfadats, només fan que augmentar.

Els viatjants tenen tot el dret a reclamar els seus drets, però quins són aquests?
La majoria de la població els desconeixem.
Doncs, què és el que hauríem de fer, com a passatgers en cas de retard o de cancel·lació del nostre vol?

 

Retards
Són molts els factors que poden fer enrederir un vol, ja siguin meteorològics o a causa d’altres aeroports. Així doncs, el passatger té el dret de fer una reclamació, la qual haurà de ser recompensada, a no sé que el transportista pugui demostrar que el retard ha sigut provocat per circumstàncies inevitables i extraordinàries, conveni de Montreal, capítol 3, art.19. El conveni de Montreal fa referència fora de la Unió Europea mentre que el Reglament CE 261/2004 inclou la majoria de països d’Europa.

 

  • Tal i com afirma el reglament CE 261/2004, conforme les lletres a,b i c de l’apartat 1 de l’article 9, en cas de que el vol tingui un retard de 2 hores, la companyia està obligada a oferir gratuïtament menjar i begudes, i si fos necessari, allotjament i transport per a tots aquells que estan a l’espera del vol. A més a més, si els passatgers ho demanen, els han de proporcionar internet i trucades per posar-se en contacte amb els familiars.
  • Com citen les lletres a,b i c de l’apartat 1 de l’article 6 del reglament ce 261/2004, si el vol és afectat per un retard de 3 hores, el passatger, pot reclamar, depenent de la distància que el vol recorri, fins a 600 euros.
    És a dir, si el vol recorre una distància inferior als 1 500 km, el passatger ha de rebre una compensació de 250 euros, si la distància es troba entre 1 500 i
  • 3 500 km, la compensació ha de ser de 400 euros i pels vols que recorrin més de 3 500 km el passatger ha de rebre una compensació d’entre 400 i 600 euros.
  • Si el retard supera les 5 hores, el passatger té el dret a rebre la devolució de l’import del bitllet. Paral·lelament, pot decidir si agafar o no el vol.
    La companyia té l’obligació de reemborsar els diners del preu del bitllet al client en un període màxim de 7 dies.

 

Cancel·lacions

Hi ha motius inevitables a l’hora de cancel·lar un vol com per exemple el mal temps. Davant aquestes situacions ineludibles, no hi ha res a fer, solament esperar a que reorganitzin el vol, o simplement esperar a que millorin les condicions meteorològiques.

Tot i així, hi ha cancel·lacions per les quals el passatger pot reclamar. El reglament ce 261/2004 diu que la companyia aèria que cancel·la el vol ha de:

  • Donar menjar i begudes als seus passatgers, igual que un allotjament, transport i sistemes de comunicació fins que aquests puguin agafar l’avió de nou.

 

  • En els passatgers també els hi correspon una compensació econòmica que va des dels 250 euros fins als 600 depenent de la distància del vol.

 

Denegació d’embarcament per sobrereserva
Altrament conegut com a “overbooking”, és un dels errors que acostumen a cometre moltes companyies aèries i més de cara a l’estiu que és quan hi ha més trànsit en els aeroports.
Molta gent es queda sense la seva targeta d’embarcament. No és fins que has fet el check-in que es considera que ja es te la plaça reservada a l’avió.

  • En cas de sobrereserva, la companyia ha de buscar voluntaris que renunciïn a la seva plaça, i sinó ho aconsegueix, aquesta pot denegar l’embarcament.
  • En cas que li deneguin l’embarcament al passatger, aquest té dret a la devolució de l’import del bitllet o un transport alternatiu fins a arribar al destí final.
  • Igual que en el cas de retard o de cancel·lació, els passatgers també tenen dret a rebre menjar, begudes, allotjament, transport i sistemes de comunicació de forma gratuïta.
  • A més a més han de rebre una compensació econòmica depenent de la distància del vol, de 250 euros fins a 600. Aquest import pot ser variat si s’accepta un vol alternatiu en un horari similar.

 

Cal destacar que aquests drets són en base el Reglament (CE) nº261/2004 del Parlament europeu i del Consell, per tant, només són aplicables en vols que despeguin d’un aeroport europeu o que aterrin en un aeroport europeu, sempre i quan en aquest últim cas, la companyia aèria tingui la seva base en la Unió Europea. D’altra banda el Conveni de Montreal s’utilitza quan els el vol aterra i/o despega en un país que no pertanyi a la Unió Europea.